Wykonanie
PDF
Kandyzowaną
skórkę pomarańczową wykorzystuje się głównie do deserów, ja używam czasem także do
mięs na słodko. Jednak cena jest trochę zaporowa, za 100 gr skórki (w zależności od producenta) trzeba zapłacić od 3 do 5 zł. Dlatego też postanowiłam zrobić sobie zapas własnej kandyzowanej
skórki pomarańczowej. Oto prosty przepis jak to zrobić.Składniki:200 gr
skórki pomarańczowejpół szklanki
wodyszklanka
cukru3 - 4
goździkiPrzygotowanie:1.
Pomarańcze sparzyć i dokładnie wyszorować. Obrać ze skórki (można też obrać białą skórkę, która nadaje goryczki) i pokroić ją w drobną kostkę.2.
Wodę z
cukrem zagotować . Wrzucić do niej
skórkę pomarańczową oraz
goździki i gotować aż wyjdzie nam
lukier "na nitkę".3. Jeszcze gorącą
skórkę pomarańczową włożyć do wyparzonych słoiczków, zalać odrobiną
syropu i zakręcić. Odwrócić zakrętkami w dół i zostawić na chwilę by się zamknęły (jak
konfitury lub drzem).4. Wystudzone słoiczki ze
skórką pomarańczową przechowywać w ciemnym miejscu. Można w lodówce lub spiżarni.Smacznego!!!PDF