Wykonanie
Za pozwoleniem mojej znajomej, chcę podzielić się z
Wami pysznym deserem, jakim mnie ostatnio ugościła. Od razu przepraszam za jakość zdjęcia, ale nie noszę zawsze aparatu ze sobą, a zdjęcie wykonałam telefonem. Coś tak prostego, a tak pysznego. Mrożony
mus owocowy. Do wykonania potrzebujecie miksera o dużej mocy, takiego, który jest w stanie skruszyć
lód.Można eksperymentować z kolorami musu zmieniając
owoce dominujące. Chcecie otrzymać zielony mus? Wrzućcie
kiwi. Fioletowy mus -
jagody,
borówki. Ciemno czerwony -
owoce leśne. Żółty mus -
mango,
ananas,
brzoskwinie z puszki. Z kolorami musu jest jak z farbkami, pamiętajcie o tym jeśli będziecie mieszać
jagody ze
sokiem pomarańczowym, bo może wyjść nie ten kolor, który chcieliście.A z okazji Dnia Kobiet, najlepsze życzenia dla Wszystkich Pań :)Ilość składników na 2 porcje.Składniki:*czerwona część:-2 soczyste, słodko-kwaśne
jabłka-
mrożone truskawki (150 g)-
pomarańcza-1 łyżka
miodu*pomarańczowa część:-2 soczyste, słodko-kwaśne
jabłka-1 duża
marchew-
sok pomarańczowy (150 ml)-1 łyżka
mioduPrzygotowanie:
Jabłka obieram ze skóry i pozbawiam środka.
Pomarańcze obieram ze skóry, staram się zdjąć jak najwięcej białej części, wyciągam ewentualne pestki.
Marchew obieram ze skóry, odkrawam niejadalne części.Do miksera lub blendera (który jest w stanie skruszyć
lód) wrzucam składniki czerwonej części musu i miksuję tak długo, aż powstanie mus (to może potrwać kilka minut i narobić trochę hałasu ;) ).Gotowy mus przekładam do szklanek, pucharków zostawiając trochę miejsca na
pomarańczowy mus.Następnie powtarzam czynność miksującą ze składnikami pomarańczowej części.Przekładam
pomarańczowy mus do naczyń, w których serwować
będę mus.Gotowy
mus owocowy wkładam na 10 minut do lodówki. Serwuję zimne.Smacznego!