ßßß Cookit - przepis na Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Oj trochę mi się przedłużył weekend ale po wyjeździe jakoś nie mogłam zebrać no ale jestem :)
Dziś już co prawda wieczór a tu taki przewrotny tytuł ale przejrzałam ten mój dysk ze zdjęciami i postanowiłam dodać w końcu przepis na bułeczki , który już leży i leży :)
Bułeczki według starego przepisu znalezionego w zeszytach babci, puste bez nadzienia więc idealnie pasują do masełka, dżemu, czekolady do tego gorące kakao i mmm żyć nie umierać :) Można też zrobić je wersji bardziej nautralnej bez cukru :)
3 szklanki mąki
7-8 łyżek cukru
1,5 szklanki mleka
25 g drożdży
75 g masła
3 żółtka
mak do posypania
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier. Żółtka oddzielić od białek i dodać do maki z cukrem.
Masło rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając i odstawić aby trochę przestygło.
Mleko podgrzać tak aby było letnie (nie może być zbyt gorące), drożdże rozpuścić w mleku (ja używam do tego trzepaczki).
Drożdże wlać do miski dodać roztopione masło i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i spokojnie odchodzić od ręki. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, formować średniej wielkości kulki, naciąć na krzyż nożem,
kłaść na papier do pieczenia, posmarować żółtkiem i posypać makiem
Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę.
Piec ok. 20 min w temperaturze 220 stopni (najpierw na dole)
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/11/bueczki-sniadaniowe.html