Wykonanie
Po włosku podobno oznacza to gotowaną
śmietankę. Nie znam włoskiego, ale biorąc pod uwagę proces wytwórczy jest to bardzo prawdopodobne. Niezależnie od tego jakiej substancji żelującej użyjemy trzeba to zagotować. Pytanie za 100 punktów. Czy jest wiele historii na temat powstania tego deseru i czy ma swoje święto? :)Składniki:
mleko roślinne
waniliowezielona
herbataagar
malinyDo
mleka dodajemy agar i gotujemy Ja dodaję pół łyżeczki na szklankę. Wlewamy do foremek ok 3/4 wysokości. Czekamy aż stwardnieje. Zaparzamy bardzo mocną zieloną
herbatę. Studzimy, dodajemy agaru i znów gotujemy. Czekamy aż trochę ostygnie, bo wlanie gorącej może nam rozpuścić
mleko i uzupełniamy naczynie do pełnej wysokości. Po stwardnieniu całości obracamy do góry dnem wystawiając na talerzach i polewamy zmiksowanymi
malinami.