ßßß Cookit - przepis na Tort REAL MADRID

Tort REAL MADRID

nazwa

Wykonanie

A z tego maleństwa jestem dumna. Tort REAL MADRID !
Ozdoba kupiona na allegro za niecałe 20zł z przesyłką, a radość mojego fana - bezcenna :)
Torcik zrobiłam na urodziny mojego chłopaka. Dość pracochłonny, ale smaczny.
Przepis:
Tortownica 28 cm:
1. Biszkopt:
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2. Wkładka orzechowa
* 35 dkg orzechów włoskich
* 1 łyżka miodu sztucznego
* 5 białek
* 20 dkg cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 łyżka proszku do pieczenia
Tortownica 22 cm:
3. Biszkopt
* 5 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4. Galaretka
* 2x galaretka (smak dowolny)
* orzechy w czekoladzie
* migdały w czekoladzie
Krem:
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 2,5 kostki masła
* 20 dkg zmielonych orzechów
Dekoracja:
* 450 g pianek marshmallow
* 1 kg cukru pudru
* opłatek dekoracyjny
* perełki cukrowe
Dodatkowo:
* 2x powidła śliwkowe
Biszkopty upiec według swoich sprawdzonych sposobów.
Ubić białka z cukrem na wkładkę orzechową, dodać resztę składników i wymieszać. Piec w temp 180 stopni przez 30-35 min. Jeśli po wyjęciu wkładka będzie zbyt miękka (czasami się tak robi w zależności od użytego miodu) placek trzeba odwrócić, włożyć na dno tortownicy (brzeg nie jest potrzebny) i podpiec chwile w piekarniku.
Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu (w nieco mniejszej ilości wody) i wylać do tortownicy 22 cm. Do jeszcze nie stężałej galaretki wsypać orzechy i migdały, zostawić w lodówce do zgęstnienia.
Jajka na krem ubijać na parze wraz z cukrem do uzyskania konsystencji niezbyt gęstego budyniu. Ostudzić i utrzeć z masłem oraz dodać orzechy. Biszkopty przekroić i nasączyć wodą z cukrem i kwaskiem cytrynowym
Na paterę układać wszystkie powstałe elementy w następującej kolejności
1. Dno biszkoptu 28 cm
2. Powidła śliwkowe
3. 1/3 masy jajecznej
4. Wkładka orzechowa
5. 1/3 masy jajecznej
6. Wierzch biszkoptu 28 cm
7. Galaretka z orzechami
8. Dno biszkoptu 22 cm
9. Powidła śliwkowe
10. 1/3 kremu jajecznego
11. Wierzch biszkoptu 22 cm.
Masę na wierzch biszkoptu robić według filmiku tutaj: LINK (mój tort trzeba tej masy nieco więcej, więc zwiększyłam proporcje)
PS. Opłatek dekoracyjny nie trzyma się na masie marshmallow. Ja zostawiłam ten fragment wolny i wyłożyłam go łyżką masy jajecznej jeszcze bez orzechów.
Chętnym do robienia życzę smacznego :)
Źródło:http://sweet-cooking-dreams.blogspot.com/2013/07/tort-real-madrid.html