Wykonanie
Nadszedł ten czas, kiedy to musimy zjeść zapasy, które nagromadziłyśmy w ciągu tych 9 miesięcy w naszej kuchni. Niedługo będziemy musiały pożegnać się z Lund i wrócić do domu. W międzyczasie czekają mnie jeszcze wakacje na Islandii, czego już nie
mogę się doczekać. Wypożyczamy samochód i przez tydzień będziemy starały się objechać całą wyspę. Taka wyprawa zdarza się pewnie raz w życiu, więc postaram się czerpać z niej ile się da.Wracając jednak do
curry z
brokułami i skrzydełkami z
kurczaka, to pomysł na to danie wyszedł całkiem przypadkiem. Jednak okazał się trafiony w dziesiątkę i nawet Sofia, która nie przepada za pikantnymi potrawami zjadła je ze smakiem. Smacznego :)The
time is passing by so quickly for the last couple of weeks, that now we have to start eating our supplies, which we gathered in our kitchen for the last 9 months. Soon we have to say goodbye to Lund and go back
home. In the meanwhile I'm going for a trip to Iceland and I cannot wait. We're gonna rent the car and try to go around all island. This will be a once in a lifetime opportunity to sightseeing this amazing, incredible beautiful place on earth.Going back to my chicken wings
curry with broccoli... So the idea of this dish
came to my mind totally unexpectedly. However the dish is super tasty, and even Sofia, who doesn't like spicy food, ate all from her
plate. That is what I call a success :) Please enjoy and leave your comment below.
CURRY Z
BROKUŁAMI I SKRZYDEŁKAMI Z
KURCZAKAfor english scroll down
Kurczak :6 skrzydełek z
kurczaka1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
soli1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwekPiekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsjusza.Skrzydełka umyć i przekroić w miejscu łączenia kości i osuszyć.
Czosnek wycisnąć przez praskę do miski, dodać ostrą i
słodką paprykę,
oliwę oraz
sól. Wymieszać.
Kurczaka natrzeć dokładnie marynatą. I wstawić do piekarnika na ok 30 min.
Curry :przepis zaczerpnięty z whiteonricecouple1/2
cebuligarść różyczek
brokuła1 szklanka
mleka kokosowego1 1/5 łyżki żółtej pasty
curry1 łyżka
sosu ostrygowego2/3 łyżki
mioduNa patelni podsmaż
cebulę i
brokuły. Następnie dodaj pastę
curry i podsmażaj razem przez ok 1 min. Dodaj
mleko kokosowe,
sos ostrygowy i
miód. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 5 min.Podawać z
ryżem.ENGLISH VERSIONChicken :1 tsp hot
paprika1 tsp sweet
paprikapinch of salt1 clove of garlic1 tbsp
olive oil6 chicken wingsPreheat the oven to 220 Celsius degrees.Wash and dry the wings. Cut them in the middle, when two bones meets. Minced the garlic, add it to the bowl with rest of the ingredience. Carefully mix the wings with the marinate. Roast the chicken for about 30 min.
Curry :recipe from whiteonricecouple1/2 onion1 fist of broccoli roses1 cup of coconut milk1,5 tbsp yellow
curry paste1 tbsp oyster sauce2/3 tbsp honeyOn the saucepan fry onion and broccoli. Add the yellow
curry paste and fry it together for 1 minute. Add coconut milk, oyster sauce and honey. Stir it and on cook it on the low-heat for at least 5
more minutes.
Serve with cooked rice.