Wykonanie
- "Na co masz dziś ochotę?"- "Nie wiem. Może zrobimy lasagne?"Tak więc dziś przepis na szybką lasagne (szybką, bo wróciłam wczoraj głodna z pracy i chcieliśmy zjeść ją rach ciach).Szybka lasagne'a dla czterech osób, albo na dwa
razy ;)ok 10 płatów lasagne (w zależności od naczynia)sos
mięsny500 g
mięsa mielonego wołowo-wieprzowego2 kartony krojonych
pomidorów (ok 800 g; mogą być też w puszce)średnia
cebula2 ząbki
czosnkukilka kropel
sosu worcestershire (opcjonalnie)
bazylia (świeża lub suszona - dałam suszoną, moja jeszcze nie wyrosła w doniczce)
oreganosólpieprzsos beszamelowy4 łyżki
masła3 łyżki
mąkiok 500 ml
mleka (w zależności od użytej
mąki wchłonie więcej lub mniej
mleka)szczypta
gałki muszkatołowej1
listek laurowydodatki
starty ser do posypania na wierzch (może być
mozzarella, albo jaki lubimy - ja miałam w lodówce tylko zwykły żółty i też było smacznie)sos
mięsnyNa rozgrzaną patelnię wrzucić posiekaną
cebulę. Gdy się lekko zeszkli dodać posiekany
czosnek (dodajemy później, żeby się nie przypalił).
Mięso wymieszać z kilkoma (ja dałam ok 6) kroplami
sosu worcestershire i dorzucić na patelnię. Gdy
mięso się zarumieni dodać
pomidory. Wymieszać. Następnie doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Zmniejszyć ogień i podgrzewać by trochę odparowało.
sos beszamelowyW rondelku rozpuścić
masło i dodać
mąkę. Chwilkę podsmażać. Powoli wlewać
mleko (co ok pół szklanki) i mieszać aż
mleko się wchłonie. Konsystencja powinna być podobna do ciasta naleśnikowego. Dodać
gałkę muszkatołową i
listek laurowy. Wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia.lasagneNa dnie naczynia żaroodpornego rozłożyć pierwszą warstwę płatów
makaronu (jeżeli na opakowaniu każą je wcześniej ugotować to proszę tak zrobić, moich nie trzeba było). Zalać je sosem mięsnym, następnie beszamelem i położyć kolejną warstwę. Czynność powtórzyć aż zabraknie nam sosu. U góry powinna znaleźć się warstwa makaron+beszamel+ser.Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 min.Smacznego ;)