Wykonanie
Pyszne,
orzechowe...Warto od razu zrobić z podwójnej porcji:)Składniki:50g
daktyli bez pestek1/2 szklanki
orzechów (laskowych,
nerkowca, włoskich) - dałam tylko laskowe80g
masła100 ml gorącej
wodyszklanka
płatków jaglanych (w oryginale owsiane górskie)1/2 szklanki
mąki gryczanej1/3 łyżeczki
soli morskiejłyżeczka
cynamonu2 łyżki
mioduDaktyle zalać gorącą
wodą i zmiksować na jednolitą masę.
Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Masło rozpuścić w rondelku.Do
masła dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką.Przełożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 12x22cm na grubość ok. 1 , 5-1 , 7 cm ( u mnie forma była większa a masa miała grubość ok. 1 cm) i piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.Po wystudzeniu pokroić.
Inspiracją był dla mnie przepis na
ciastka owsiane z
orzechami z książki "Zamień chemię na jedzenie".