ßßß Cookit - przepis na PYSZNE ORZECHOWE CIASTKA bez glutenu, cukru

PYSZNE ORZECHOWE CIASTKA bez glutenu, cukru

nazwa

Wykonanie

Pyszne, orzechowe...
Warto od razu zrobić z podwójnej porcji:)
Składniki:
50g daktyli bez pestek
1/2 szklanki orzechów (laskowych, nerkowca, włoskich) - dałam tylko laskowe
80g masła
100 ml gorącej wody
szklanka płatków jaglanych (w oryginale owsiane górskie)
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/3 łyżeczki soli morskiej
łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
Daktyle zalać gorącą wodą i zmiksować na jednolitą masę.
Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Masło rozpuścić w rondelku.
Do masła dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką.
Przełożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 12x22cm na grubość ok. 1 , 5-1 , 7 cm ( u mnie forma była większa a masa miała grubość ok. 1 cm) i piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić.
Inspiracją był dla mnie przepis na ciastka owsiane z orzechami z książki "Zamień chemię na jedzenie".
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2014/12/pyszne-orzechowe-ciastka-bez-glutenu.html