ßßß Cookit - przepis na FIGOWE CIASTO Z ORZECHAMI bez glutenu, cukru, jajek

FIGOWE CIASTO Z ORZECHAMI bez glutenu, cukru, jajek

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ciasto:
10 suszonych fig
szklanka puree z dyni
dojrzały banan
szklanka zmielonego prosa
3 łyżki mielonego siemienia złocistego
łyżeczka kamienia winnego
łyżka octu winnego
dwie garście orzechów włoskich
polewa:
3 łyżki masła (można pominąć)
kilka łyżek melasy z chleba świętojańskiego
2-3 łyżki karobu
do dekoracji:
plasterki kiwi
Figi zalać gorącą wodą i odstawić na ok. pół godziny. Odsączyć i zmiksować z bananem oraz dyniowym puree. Wsypać mielone proso, siemię, kamień winny, dodać ocet winny i orzechy, wymieszać. Przełożyć do formy i piec ok. 45 minut w 200 stopniach.
Składniki polewy lekko podgrzewać w garnuszku i mieszać do połączenia składników (nie doprowadzić do zagotowania). Polać ciasto. Przed podaniem każdą porcję udekorować plasterkiem kiwi.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2014/02/figowe-ciasto-z-orzechami-bez-glutenu.html