ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA SPOD SAMIUŚKICH TATER orkiszowa

SZARLOTKA SPOD SAMIUŚKICH TATER orkiszowa

nazwa

Wykonanie

Rozpływająca się w ustach, pachnąca cynamonem... Polecam na ciepło - poezja...
Składniki:
Ciasto:
500g mąki orkiszowej (można użyć krupczatki lub "zwykłej" pszennej)
250g masła
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśniej śmietany
Masa jabłkowa:
2,5 kg jabłek (polecam szarą renetę)
2-3 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki cukru (można pominąć, zwłaszcza, jeśli używamy słodkich jabłek)
kilka łyżek tartej bułki
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać cukier i cynamon, wymieszać (nie odsączać soku).
Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, posypać bułką tartą, by wchłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Korzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Doroty.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2014/01/szarlotka-spod-samiuskich-tater.html