Wykonanie
Przeglądałam wczoraj moje ulubione blogi kulinarne i na jednym z nich znalazłam ten oto
syrop piernikowy. Przepis przejrzałam i stwierdziła, że jest szybki w wykonaniu i genialnie smakuje jako dodatek do
kawy (zgodnie z zapewnieniami autorki).I tak sobie właśnie
siedzę w piątkowy wieczór, słucham nowo zakupionej płytki Michaela Bublé (o której w innej zakładce) popijam
kawkę i myślę hmmm może warto spróbować.Co prawda po
kawie już ani
widu ani słychu, ale będzie do sobotniej porannej
kawy...No cóż, zrobiłam ale nie mogłam przecież czekać do jutra, więc wymyśliłam, że spróbuję łyżeczkę tegoż
syropu zmieszać z ciepłym
mlekiem hmmmm niebo w gębie.Polecam Wam ten
syrop do
kawy,
herbaty a już zapewne do ciepłego
mleka przed pójściem spać.Szybki, pomysłowy i genialny na prezent dla najbliższych.Nie mówiąc już o zapachu rozchodzącym się po całym
domku.Przepis ze stronki http://brulionzprzepisami.blox.pl/2012/12/jeszcze-tylko-kilka-dekoracji.html
Składniki:200 ml
wody150 g
cukru1 łyżka
przyprawy do piernika1/2 łyżki
cynamonu1/4 łyżki
gałki muszkatołowejSposób przygotowania:do rondelka wlewamy
wodę z
cukrem i ciągle mieszając podgrzewamy do czasu aż
cukier się rozpuścinastępnie dodajemy
przyprawy tj.
przyprawa do piernika,
cynamon oraz gałkęwszystko razem gotujemy na małym ogniu ok. 15 min, ciągle mieszając, aż
syrop zrobi się gęsty i jednolity
syrop przecedzamy i wlewamy do słoiczkaprzed użyciem wstrząsnąć