Wykonanie
Truskawkowe szaleństwo trwa!Stąd więc i kolejna moja propozycja deserowo-
śniadaniowa- jak kto lubi!:)Po angielsku
pudding ryżowy, po polsku
ryż na mleku. Sycące danie, może być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno.Jako, że za moim oknem znowu szaruga, zaserwowałam sobie wersję ciepłą.Dla M., z nadzieją na słońce, czeka zaś zimny deserek:) Do wyboru, do koloru...
Pudding ryżowy z
truskawkami120 g
ryżu krótkoziarnistego350 ml
mleka2-3 łyżki
syropu z agawy200 g
truskawekRyż zalewamy
mlekiem i gotujemy na małym ogniu około 20-30 min, często mieszając (polecam sprawdzony garnek z nieprzywierającym dnem,
mleko łatwo się przypala!) Gdy całość zgęstnieje i
ryż będzie już miękki, dodajemy
syrop z agawy i gotujemy jeszcze przez chwilę.Kilka
truskawek odkładamy, resztę miksujemy na gęsty sos.Do szklaneczek wlewamy odrobinę sosu na dno, przykrywamy ugotowanym
ryżem, z góry ponownie polewamy grubą warstwą sosu. Dekorujemy
truskawkami.Smacznego!