Wykonanie
Witam po długiej przerwie. Dziś chciałbym zaproponować kolejne danie
rodem z Indonezji. Lontong nie jest daniem samym w sobie, jest raczej jednym z elementów innych dań. Pełni funkcję podobną do
ziemniaków w kuchni polskiej. Jednak jak dla mnie lontong może być substytutem obiadu. Mam nadzieje że Wam zasmakuje.Składniki:liście bananowca ( dostępne
między innymi w Kuchniach Świata)
ryżmasło orzechowacebulaczosneksłodki
sos sojowy (kecap manis)sambal
olekLontong:Liście bananowca zwijamy w tubę o średnicy około 5 cm. Można w tym celu użyć tekturowej tuby z ręcznika papierowego. Następnie przy pomocy wykałaczki zamykamy jeden z końców tuby.
Ryż, którego użyjemy należy wcześniej dokładnie wypłukać (ja zawsze robię to 4 lub 5
razy). Następnie wypełniamy wypłukanym
ryżem tuby z liści bananowca. Należy pamiętać aby nie wypełniać ich całkowicie. Tuby wypełniamy maksymalnie do 3/4 objętości. wypełnione tuby zamykamy z drugiej strony za pomocą wykałaczki.Tak przygotowane tuby wkładamy do gotującej się
wody i gotujemy przez ok 45 minut na niewielkim ogniu.Po ugotowaniu lontong należy pozostawić do całkowitego wystygnięciaSos z
masła orzechowego:
Cebulę i ok 4 ząbki
czosnku siekam jak najdrobniej to możliwe.Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę
oleju lub
masła i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekany
czosnek i
cebule pilnując aby ich nie przypalić.Na patelnię dodajemy trzy duże łyżki
masła orzechowego i mieszamy na niewielkim ogniu aż
masło się rozpuści. Dodajemy łyżkę słodkiego
sosu sojowego ( kecap manis) oraz dwie łyżeczki sambalu. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego koloru i konsystencji.
Soso należy odstawić na ok 30 minut aż przestygnie.Lontong po wystygnięciu kroimy w plastry o grubości ok 2 cm i polewamy sosem.Pozostaje mi tylko życzyć Wam Smacznego ! i !