ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe pijane aniołki z serduszkami

Czekoladowe pijane aniołki z serduszkami

nazwa

Wykonanie

Światowy dzień czekolady...
Czekoladki robiłam pierwszy raz, dlatego nie wyszły takie równe i śliczne. No cóż... ćwiczenie czyni mistrza
Składniki na 25 czekoladek:
150 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
25 sztuk wiśni z nalewki (nasączonych spirytusem)
Wykonanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Czyli do garnka wlewamy ok. 100-200 ml wody, na garnek stawiamy miskę szklaną lub metalowa i do niej wrzucamy czekoladę. Wodę w garnku podgrzewamy i tym samym czekolada się topi. Lepiej garnek zdjąć z ognia zanim czekolada się stopi do końca, zapobiegnie to zważeniu się czekolady.
Do każdego otworu na czekoladkę wkładamy łyżeczką trochę czekolady (pamiętając że ma się tam zmieścić jeszcze wisienka. Foremki chłodzimy w lodówce. Następnie na warstwę czekolady kładziemy wisienkę, którą zalewamy resztą czekolady. Nadmiar czekolady równamy nożem do poziomu foremki.
Ponownie chłodzimy w lodówce tak aby czekolada całkowicie zastygła. Aby przyspieszyć proces chłodzenia foremki z czekoladkami można włożyć do zamrażarki (ale nie na długo)
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2013/04/czekoladowe-pijane-anioki-z-serduszkami.html