Światowy dzień czekolady...Czekoladki robiłam pierwszy raz, dlatego nie wyszły takie równe i śliczne. No cóż... ćwiczenie czyni mistrzaSkładniki na 25 czekoladek:150 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady25 sztuk wiśni z nalewki (nasączonych spirytusem)Wykonanie:Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Czyli do garnka wlewamy ok. 100-200 ml wody, na garnek stawiamy miskę szklaną lub metalowa i do niej wrzucamy czekoladę. Wodę w garnku podgrzewamy i tym samym czekolada się topi. Lepiej garnek zdjąć z ognia zanim czekolada się stopi do końca, zapobiegnie to zważeniu się czekolady.Do każdego otworu na czekoladkę wkładamy łyżeczką trochę czekolady (pamiętając że ma się tam zmieścić jeszcze wisienka. Foremki chłodzimy w lodówce. Następnie na warstwę czekolady kładziemy wisienkę, którą zalewamy resztą czekolady. Nadmiar czekolady równamy nożem do poziomu foremki.Ponownie chłodzimy w lodówce tak aby czekolada całkowicie zastygła. Aby przyspieszyć proces chłodzenia foremki z czekoladkami można włożyć do zamrażarki (ale nie na długo)Smacznego