Wykonanie
Nigdy nie zdarzyło mi się wykorzystywać przepisów zamieszczonych na opakowaniach różnych produktów. Jednak stojąc w kolejce w sklepie bardzo uważnie zaczęłam czytać etykietę pewnej
mąki, na której zauważyłam przepis stworzony przez autorkę bloga Moje Wypieki . Bardzo cenię tego bloga i często przeglądam szukając różnorakich inspiracji, dlatego postanowiłam sprawdzić recepturę i przygotować
ciasteczka.Jedyne, co
mogę powiedzieć to to, że warto było się skusić na wykonanie
ciastek, bo są one: bardzo szybkie w wykonaniu (pojawiają się na
stole w niecałe 30 min), zdrowe, mało słodkie i chrupiące. Podobno można je przechowywać 7 dni lecz nie dane mi było tego sprawdzić, ponieważ jak szybko się pojawiły tak szybko zniknęły.

Składniki:- 120 g
masła- 160 g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 50 g
cukru pudru (oryginalnie 100 g + 4 łyżki
miodu)- 4 łyżki posiekanych
moreli- 4 łyżki posiekanej
żurawinyWykonanie:
Masło,
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier puder wyrabiany w dużej misce. Do gotowego ciasta dodajemy
morele oraz
żurawinę i jeszcze raz całość ugniatamy, aby
bakalie zmieszały się z
ciastem.


Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki i je spłaszczamy.
Ciasteczka układamy na blaszce posmarowanej
margaryną i posypanej
bułką tartą.Pieczemy przez 18 min w piekarniku rozgrzanym do 190 st.


