Wykonanie
Jak prawdziwe domowe ciasto, to wiadomo kto zrobił :D Mój mistrz cukiernik :PNawet nie umiem opisać tego szczęścia, jak się przychodzi do domu, a już w progu czuć zapach pieczonej szarlotki :*
Pierwsza w tym roku jesienna szarlotkaSKŁADNIKI:
Jabłka:2 kg
jabłek (najlepsza szara reneta)1/2 szklanki
rodzynek3 łyżeczki
cynamonu1 opakowanie
cukru wanilinowegoCiasto:250 g
mąki pszennej125 g
masła roślinnego1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
żółtko1 łyżka
śmietanyWszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć
ciastem wysoką
tortową formę, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150℃.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, chwile odczekać i wycisnąć z nich sok.
Jabłka wyłożyć na cieście, posypując,
cynamonem,
cukrem wanilinowym oraz
rodzynkami. Zetrzeć na tarce resztę ciasta.
Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180℃. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni.
Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.
Smacznego!!!
A ja muszę się jakoś odwdzięczyć :P Już mam pomysł..., zrealizuje go w weekend :D