Wykonanie
Prosta, niestety czasochłonna
nalewka, w sam raz na zimę ;)składniki:ok. 50 ziaren
kawy3
pomarańczeszklanka
wody mineralnej0,5 l
spirytusu400 g
cukru białegoPotrzebny nam będzie duży
słój (ja używam 3 litrowego). Koniecznie przed użyciem trzeba go dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
Pomarańcze szorujemy i wyparzamy, aby nie został na nich żadna nieproszona rzecz. Kroimy na ćwiartki i wtykamy ziarenka
kawy (tak aby nie wypadały). Tak przygotowaną
pomarańczę umieszczamy w słoju.W garnku gotujemy
wodę z
cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzonym
syropem zalewamy
pomarańcze i odstawiamy na dzień w ciemnym miejscu.Na następny dzień dolewamy
alkohol i całość mieszamy. Tak przygotowany
słój musimy zostawić na ok 6 tygodni, co jakiś czas doglądając i mieszając.Po długim leżakowaniu, zlewamy
nalewkę do butelek przez sitko lub gazę, wyciskamy także
pomarańcze, aby uzyskać jak najwięcej
nalewki ;) Po zlaniu do butelek nadaje się już do picia, jednak ja bym sugerowała odczekać jeszcze z tydzień, aby
napój się ustał w butelce.Na zdrowie ;)!