ßßß Cookit - przepis na Makaron z łososiem i szpinakiem

Makaron z łososiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Czy może być coś lepszego jak makaron z łososiem w śmietanowym sosie? Tak, makaron z łososiem w śmietanowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Idealne na szybki obiad lub kolację. Zazwyczaj w kuchni używam mojego ulubionego makaronu spaghetti lub penne, tym razem kupiłam fettuccine bo ileż można jeść jeden rodzaj pasty? I to była rewelacyjna zmiana. Niby pasta to pasta, a jednak ten kształt i nieco inny smak powodują że mamy do czynienia z zupełnie odmienioną potrawą. Fettuccine idealnie wkomponował się w mój śmietanowo - szpinakowy sos z łososiem.
Składniki:
- 250 g makaronu fettuccine lub tagliatelle
- około 300 g wędzonego łososia
- 2 spore garście świeżego szpinaku
- 7 -10 pomidorków suszonych
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 36%
- płaska łyżeczka świeżego lub suszonego koperku
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- łyżka soku z cytryny lub limonki
- skórka otarta z połowy limonki (cytryny)
- dwie łyżki oliwy lub oleju
1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy pokrojonego w kawałki łososia i smażymy go dosłownie przez krótką chwilę, około 2 minut. Ściągamy z patelni i skrapiamy sokiem z cytryny. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron.
2. Na patelnię dolewamy oliwy i wrzucamy posiekany czosnek oraz umyte i osuszone liście szpinaku. Dusimy przez chwilę do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i skórkę z limonki lub cytryny. Całość mieszamy i po chwili wlewamy śmietankę, doprawiamy szczyptą soli, pieprzem, chili i koperkiem. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Na sam koniec do potrawy dodajemy wcześniej przesmażonego łososia oraz ugotowany al dente makaron. Nakładamy na talerze i w razie potrzeby skrapiamy ponownie sokiem z limonki.
Źródło:http://waniliowapistacja.blogspot.com/2015/05/makaron-z-ososiem-i-szpinakiem.html