Wykonanie
Miałam wielką ochotę na coś słodkiego o wyrazistym smaku
pomarańczy. Wypiłam szklankę soku wyciśniętego z tych
owoców, ale to nadal nie zaspokoiło mojego apetytu, więc ruszyłam wyobraźnią, poszperałam wśród przepisów i stworzyłam
pomarańczowe ciasto na herbatnikach.Na stronach poświęconych gotowaniu znalazłam wiele różnych przepisów na krem
pomarańczowy, jednak nie mogłam się na żaden z nich zdecydować i wymyśliłam swoją wersję.Ciasto wyszło bardzo dobre, smak lekko kwaśnych
pomarańczy idealnie współgra ze słodką
śmietanką. Dzięki
czemu nie jest ono zbyt słodkie i można zjeść więcej niż jeden kawałek:)Potrzebujemy:
-
herbatniki (duża paczka)- 2
pomarańcze- 1 i 3/4 szklanki
soku pomarańczowego(zwykły sok z kartonu)- 2 łyżki
cukru- 1
budyń śmietankowy lub
waniliowy- 1
galaretka pomarańczowa- 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
mąki pszennejDodatkowo na wierzch:- 250 ml
śmietanki min. 30%- łyżka
cukru pudru- pół tabliczki
czekoladyWykonanie:1. Dwie
pomarańcze obieramy dokładnie ze skórki oraz z białych błonek i blendujemy. Mieszamy ze szklanką soku, dwiema łyżkami
cukru i całość zagotowujemy.2.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody, mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia.3. Przygotowanie budyniu:Proszek budyniowy mieszamy z
mąkami i rozrabiamy w 3/4 szklanki
soku pomarańczowego. Tak wymieszany
budyń wlewamy na gotujący się sok z
cukrem. Zagotowujemy, mieszając co chwilę.Kiedy zgęstnieje - wystudzić.
4. Wystudzony
budyń pomarańczowy mieszamy dokładnie z zimną
galaretką i wkładamy do lodówki.Ja użyłam
galaretki dlatego, że
budyń wyszedł zbyt rzadki żeby móc przekładać nim
herbatniki. Dlatego dodałam
galaretkę, dzięki której lekko stężał. Możliwe, że jakbym użyła dwóch opakowań proszku budyniowego to
galaretka byłaby zbędna.5.
Śmietankę ubijamy z
cukrem pudrem na sztywno.6. Blaszkę średniej wielkości wykładamy papierem lub folią i układamy kolejno:
- warstwa
herbatników- masa-
herbatniki- masa-
herbatniki-
śmietanka- wierzch posypujemy startą
czekoladąCiasto schładzamy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.