ßßß Cookit - przepis na Pstrąg z płatkami migdałowymi pieczony na krążkach cebuli i z pomidorkami koktajlowymi

Pstrąg z płatkami migdałowymi pieczony na krążkach cebuli i z pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Jak wiemy ryba jest dobra na wszystko :) Bardzo mi się podoba forma tej kampanii społecznej - rybka ładująca się do koszyka w supermarkecie jest urocza. Faktem jest, że ryb jemy za mało, zdecydowanie za mało. Pewnie w dużej mierze jest to kwestia ceny. Ryby - dobre ryby są po prostu drogie, droższe od drobiu, wołowiny, nawet polędwica czy ligawa są często tańsze od płatów świeżego dorsza.... Mając na myśli dobrą rybę oczywiście szerokim łukiem omijam pangę i jej podobne (Włoscy naukowcy po zbadaniu filetów z pangi oznajmili, że nie zawierają one prawie wcale kwasów tłuszczowych omega-3, za które dietetycy najbardziej cenią ryby źródło WPROST .). Zdecydowanie wolę ryby "klasyczne" i sprawdzone :)
(porcja na 2 osoby)
pstrąg na osobę - ok 300-350g
4 plasterki cytryny
2 wiórki masła
2 białe cebule
4 szalotki
ok 15 pomidorków koktajlowych
3 łyżki płatków migdałowych
sól, tymianek
sok z cytryny
Rybę opłukać i oczyścić, ew wypatroszyć. Do środka wkładam wiórki masła i plasterki cytryny, troszkę solę i napycham gałązkami tymianku. Po wierzchu solę i skrapiam cytryną. W naczyniu żaroodpornym układam krążki białej cebuli, na to wykładam rybę i posypuję ją płatkami migdałowymi. Wokół rybki rozrzucam pomidorki i pokrojoną na kawałki szalotkę. Całość przykrywam folią aluminiową i piekę 20-30 minut w 180 stopniach, następnie odkrywam i zapiekam jeszcze 10 minut.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/09/pstrag-z-patkami-migdaowymi-pieczony-na_02.html