Wykonanie
Jak wiemy
ryba jest dobra na wszystko :) Bardzo mi się podoba forma tej kampanii społecznej -
rybka ładująca się do koszyka w supermarkecie jest urocza. Faktem jest, że ryb jemy za mało, zdecydowanie za mało. Pewnie w dużej mierze jest to kwestia ceny.
Ryby - dobre
ryby są po prostu drogie, droższe od drobiu,
wołowiny, nawet
polędwica czy ligawa są często tańsze od płatów
świeżego dorsza.... Mając na myśli dobrą
rybę oczywiście szerokim łukiem omijam
pangę i jej podobne (Włoscy naukowcy po zbadaniu
filetów z pangi oznajmili, że nie zawierają one prawie wcale kwasów tłuszczowych omega-3, za które dietetycy najbardziej cenią
ryby źródło WPROST .). Zdecydowanie wolę
ryby "klasyczne" i sprawdzone :)(porcja na 2 osoby)
pstrąg na osobę - ok 300-350g4 plasterki
cytryny2 wiórki
masła2 białe
cebule4
szalotkiok 15
pomidorków koktajlowych3 łyżki
płatków migdałowychsól,
tymianeksok z cytrynyRybę opłukać i oczyścić, ew wypatroszyć. Do środka wkładam wiórki
masła i plasterki
cytryny, troszkę
solę i napycham gałązkami
tymianku. Po wierzchu
solę i skrapiam
cytryną. W naczyniu żaroodpornym układam krążki białej
cebuli, na to wykładam
rybę i posypuję ją
płatkami migdałowymi. Wokół
rybki rozrzucam
pomidorki i pokrojoną na kawałki
szalotkę. Całość przykrywam folią aluminiową i piekę 20-30 minut w 180 stopniach, następnie odkrywam i zapiekam jeszcze 10 minut.