ßßß Cookit - przepis na Marynowana fasolka szparagowa

Marynowana fasolka szparagowa

nazwa

Wykonanie

1,7 kg zielonej fasolki szparagowej
Przyprawy na każdy słoik:
2 liście laurowe
4 ziele angielskie
1/2 lyżeczki gorczycy
1/2 lyżeczki kopru suszonego
1 ząbek czosnku
Zalewa:
1 L wody
2 szklanki octu 9%
8 łyżki cukru
2 łyżki soli
Fasolkę szparagową oczyścić obciac koncowki i dokładnie opłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy się zagotuje, gotować 15 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić zalac zimna woda. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy po czym poukladac w nich fasolke i na góre posypac koprem.zalać gorącą zalewą szczelnie zakrecic pasteryzować przez ok. 25 minut. odstawić do ostygnięcia i na 2 dzien pasteryzowac kolejne 25 minut.
Źródło:http://kulinaria-margo.blogspot.com/2014/06/marynowana-fasolka-szparagowa.html