Wykonanie
Ten deser powstał w zasadzie przypadkowo - chciałam zrobić polewę do ptasiego mleczka i cóż ... nie wyszło, a właściwie wyszło tylko nie do końca zgodne z intencją twórcy:) Co zupełnie nie zmienia faktu, że pianka jest przepyszna, a w smaku przypomina
czekoladowe ptasie mleczko. Dodatkowo wykonanie jest absolutnie
banalne więc nic tylko cieszyć się kolejnym cukrzycowym deserkiem.Składniki:trzy łyżeczki
kakaołyżeczka
żelatynySposób przygotowania:
Mleko migdałowe zagotować i zmniejszyć ogień(albo moc:) prawie do minimum. Wsypać
kakao i
ksylitol - rozpuścić energicznie mieszając. Cały czas mieszając powoli dosypać
żelatynę. Przelać do wysokiego naczynia i mieszać mikserem na wysokich obrotach ok. 3 minut aż będzie widać pęcherzyki powietrza. Przelać do pucharka i wstawić na 3-4h do lodówki.