ßßß Cookit - przepis na Chrusty na piwie

Chrusty na piwie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Super przepis na chrusty. Jest wyśmienity... nie trzeba tu nic kombinować, by napowietrzyć ciasto.
Przygotowanie ciasta nie jest pracochłonne jak w innych przepisach jak również składników nie trzeba wiele.
Prosto i tanio.
Moja mama zawsze w taki sposób wykonywała ciasto, które było napowietrzone, po wysmażeniu chrupiące i przepyszne.
Składniki:
- pół szkl żółtek
- pół szkl piwa
- mąka - tyle ile się wgniecie
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Do miski wrzucamy żółtka, wlewamy piwo i podsypujemy stopniowo mąkę. Mąkę dosypujemy po troszeczku - tyle ile wchłonie masa - żeby odchodziła od rąk ale i nie była za twarda.
Odrywamy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy je do uzyskania odpowiednio cienkiej warstwy. Tniemy na pasy, w środku robimy nacięcie i przewlekamy przez nie koniec ciasta. Tę cześć wykonujemy razem z synem - on próbuje sowich sił , a ja cierpliwości :)
Następnie chruściki smażymy. Po ostygnięciu posypujemy pudrem - tu również pomaga mi synek. Uwielbia podkradać paluchem cukier. Smacznego. Smacznego. Qulinarna Ania
Źródło:http://qulinarna.blogspot.com/2013/08/chrusty-na-piwie.html