ßßß Cookit - przepis na Nadzienie:

Nadzienie:

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które zawsze wychodzi. Zaangażujcie dzieci do oblepiania tortownicy i posypywania cynamonem i cukrem pudrem.
Składniki na ciasto:
50 dag mąki
1 szklanka cukru
15 dag masła
4 żółtka
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany
Nadzienie:
2 kg jabłek
2 cukry waniliowe
3 łyżeczki cynamonu
Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut
Przygotowujemy ciasto własnymi rękoma – wszystkie składniki wyrabiamy, dodajemy śmietanę aby ciasto było gładkie i odchodziło od rąk.
1/3 ciasta wkładamy na dno tortownicy posmarowanej masłem lub przykrytej papierem do pieczenia i podpiekamy spód około 20 minut
Kolejną 1/3 ciasta okładamy boki tortownicy. Następnie wkładamy jabłka pokrojone w kostkę lub starte na tarce i posypane cukrem pudrem oraz cynamonem. Możemy też wykorzystać śliwki (także mrożone) albo pomieszać śliwki z jabłkami.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. Jeśli nie uda Ci się rozwałkować ciasta, zetrzyj je na tarce bezpośrednio na jabłka.
Upieczone ciasto podajemy posypane cukrem pudrem z lodami lub bitą śmietaną, na ciepło lub po wystudzeniu.
Pachnie to wszystko przepięknie :)
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2013/11/jabecznik_27.html