Wykonanie
Imieninowy torcik na półkruchym,
daktylowym spodzie. Jego dekoracja jest prosta do wykonania, a efekt zachwycił solenizantkę :)
Składniki:Ciasto:
margaryna bezmleczna100 g
mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto
biszkoptowe)1 szklanka
mąka ryżowa 0,5 szklanki
mąka kukurydziana 0,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
mleko (
sojowe,
ryżowe lub inne)1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
daktyle 0,5 szklanki
sok z cytryny1 łyżeczka
Bita śmietana z
malinami:
śmietana kremówka 0,5 litra
maliny 0,5 szklanki
cukier puderfix do bitej śmietany 0,5 szklanki1 torebkaponcz lub
herbata do nasączenia ciastapiankowe żelki do dekoracjiCiasto:
Daktyle zalać gorącą
wodą i pozostawić aby zmiękły, następnie odsączyć z
wody i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą
margaryną.Dodać
mleko, wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać mus
daktylowy i wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej.Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli używamy małej tortownicy to po wystudzeniu można przekroić ciasto na dwie warstwy.Krem:
Maliny zmiksować z
cukrem pudrem na mus .Ubić
śmietanę z dodatkiem fix'u, dodać mus malinowy, wymieszać.Warstwę ciasta nasączyć ponczem lub
herbatą (np. Earl Grey)Nałożyć warstwę
bitej śmietany, zostawiając około 0,5 szklanki do dekoracji.Do
boku tortu przykleić połówki pianek (użyłam typowych żelkowych pianek do grillowania, które przekroiłam wzdłuż). Wierzch udekorować pozostałą
bitą śmietaną, wyciskając ze szprycy zawijasy - rozpoczynamy małym kółkiem,
potem zawijamy zbliżając się do środka.