ßßß Cookit - przepis na Tort z bitej śmietany i malin na daktylowym cieście (bez glutenu i jajek)

Tort z bitej śmietany i malin na daktylowym cieście (bez glutenu i jajek)

nazwa

Wykonanie

Imieninowy torcik na półkruchym, daktylowym spodzie. Jego dekoracja jest prosta do wykonania, a efekt zachwycił solenizantkę :)
Składniki:
Ciasto:
margaryna bezmleczna
100 g
mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe)1 szklanka
mąka ryżowa 0,5 szklanki
mąka kukurydziana 0,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
daktyle 0,5 szklanki
sok z cytryny
1 łyżeczka
Bita śmietana z malinami:
śmietana kremówka 0,5 litra
maliny 0,5 szklanki
cukier puder
fix do bitej śmietany 0,5 szklanki
1 torebka
poncz lub herbata do nasączenia ciasta
piankowe żelki do dekoracji
Ciasto:
Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić aby zmiękły, następnie odsączyć z wody i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.
Dodać mleko, wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać mus daktylowy i wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli używamy małej tortownicy to po wystudzeniu można przekroić ciasto na dwie warstwy.
Krem:
Maliny zmiksować z cukrem pudrem na mus .
Ubić śmietanę z dodatkiem fix'u, dodać mus malinowy, wymieszać.
Warstwę ciasta nasączyć ponczem lub herbatą (np. Earl Grey)
Nałożyć warstwę bitej śmietany, zostawiając około 0,5 szklanki do dekoracji.
Do boku tortu przykleić połówki pianek (użyłam typowych żelkowych pianek do grillowania, które przekroiłam wzdłuż). Wierzch udekorować pozostałą bitą śmietaną, wyciskając ze szprycy zawijasy - rozpoczynamy małym kółkiem, potem zawijamy zbliżając się do środka.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/tort-z-bitej-smietany-i-malin-na.html