Wykonanie
Pieczone
jabłko w wersji tropikalnej - w połączeniu ze słodkim
batatem. Pyszne, łatwe i szybkie gdyż upieczemy je w mikrofalówce.
Składniki:
batat (słodki
ziemniak)1 mała szt.
jabłko 1 szt.
cukier (lub
miód,
syrop z agawy)1 łyżeczka
cynamonBataty, zwane inaczej słodkimi
ziemniakami, czy patatami to bulwy tropikalnej rośliny o nazwie wilec ziemniaczany. Mają dużą wartość odżywczą, zawierają węglowodany (około 20%) i
białko (około 2%), witaminy z grupy B i witaminę C. Odmiany o
pomarańczowym miąższu zawierają dużą dawkę beta karotenu - większą niż np.
dynia i w związku z tym polecane są osobom z suchą, wrażliwą i bladą cerą. Warto sięgać po nie aby przygotować skórę na letnie słońce.
Bataty mają łagodny smak i pasują zarówno do dań na słodko jak i na słono. Bardzo rzadko są powodem uczuleń, więc polecam alergikom.Przygotowanie:
Batata umyć, zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości (około 20 minut).
Jabłko obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Ułożyć w miseczce (ceramicznej lub szklanej), posypać
cukrem i szczyptą
cynamonu. Przykryć
spodkiem i upiec w kuchence mikrofalowej ( około 2 minuty na pełnej mocy)
Ugotowany słodki
ziemniak obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Wymieszać z pieczonym
jabłkiem. W razie potrzeby dosłodzić
syropem lub
miodem.Można podać z dodatkiem
ryżu, w każdej wersji smakuje świetnie :)