ßßß Cookit - przepis na Batat i pieczone jabłko (bez glutenu, mleka i jajek)

Batat i pieczone jabłko (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Pieczone jabłko w wersji tropikalnej - w połączeniu ze słodkim batatem. Pyszne, łatwe i szybkie gdyż upieczemy je w mikrofalówce.
Składniki:
batat (słodki ziemniak)1 mała szt.
jabłko 1 szt.
cukier (lub miód, syrop z agawy)1 łyżeczka
cynamon
Bataty, zwane inaczej słodkimi ziemniakami, czy patatami to bulwy tropikalnej rośliny o nazwie wilec ziemniaczany. Mają dużą wartość odżywczą, zawierają węglowodany (około 20%) i białko (około 2%), witaminy z grupy B i witaminę C. Odmiany o pomarańczowym miąższu zawierają dużą dawkę beta karotenu - większą niż np. dynia i w związku z tym polecane są osobom z suchą, wrażliwą i bladą cerą. Warto sięgać po nie aby przygotować skórę na letnie słońce.
Bataty mają łagodny smak i pasują zarówno do dań na słodko jak i na słono. Bardzo rzadko są powodem uczuleń, więc polecam alergikom.
Przygotowanie:
Batata umyć, zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości (około 20 minut).
Jabłko obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Ułożyć w miseczce (ceramicznej lub szklanej), posypać cukrem i szczyptą cynamonu. Przykryć spodkiem i upiec w kuchence mikrofalowej ( około 2 minuty na pełnej mocy)
Ugotowany słodki ziemniak obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Wymieszać z pieczonym jabłkiem. W razie potrzeby dosłodzić syropem lub miodem.
Można podać z dodatkiem ryżu, w każdej wersji smakuje świetnie :)
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/batat-i-pieczone-jabko-bez-glutenu.html