Wykonanie
Czasem trzeba uzupełnić niedobory magnezu. Nic tak nie pomaga w walce jak duuuża ilość
kakao...Staram się unikać przetworzonych produktów, ograniczam ilość zjadanej
czekolady, a czekoladopodobnych past kanapkowych w moim domu się nie spotyka.Krem przygotowałam jako zdrowszy i lżejszy zamiennik Nutelli, z zadowoleniem stwierdziłam, iż równie dobrze smakuje jako deser w towarzystwie pełnoziarnistych
herbatników. Moim zdaniem jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy lubią
czekoladowe smarowidła, ale poszukują zdrowszych zamienników ulubionych przekąsek.
Krem czekoladowy1 dojrzałe
avocado1 dojrzały
banan2 łyżki
kakaoopcjonalnie:
masło z
orzechów laskowych2 łyżki
mioduBanana i miękkie
avocado obrać ze skórki. Miąższ
owoców zmiksować na gładką masę , dodać 2 łyżki
kakao i miksować przez 2 minut do dokładnego połączenia się składników. Jeżeli krem okaże się za mało słodki możemy dodać
miód. Jeśli zależy nam na
orzechowym smaku dodajemy
masło z
orzechów laskowych. Krem należy przechowywać w lodówce.
Masło z
orzechów laskowych20dag
orzechów rozsypujemy na blasze, wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Wyjmujemy gdy skórki na orzeszkach zaczną pękać. Po przestudzeniu dokładnie usuwamy brązowe części i dokładnie miksujemy
orzechy na gładką masę.