Wykonanie
Składniki ( na 6 porcji):1
Galaretka czerwona, ½
galaretki zielonej, ½
galaretki pomarańczowej250 ml
Śmietanki 30%,
Cukier puder,1
śmietan-fix,3 połówki
brzoskwiń,6
biszkoptów,2
banany,
Dżem truskawkowy,
Bita śmietana w aerozolu,Starta
gorzka czekolada,Przygotowanie:1.
Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 500 ml
wody, zielona w 250 ml,
pomarańczową w ok 100 ml.2. Schłodzoną
śmietankę 30% ubijamy z
śmietan-fix i
cukrem pudrem (do smaku), następnie dalej ubijając dodajemy tężejącą
pomarańczową galaretkę.3. „Brzuszek”
biszkoptów smarujemy
dżemem truskawkowym.4. Do pucharków na spód dajemy łyżeczkę przygotowanej
bitej śmietany, na to
biszkopty „brzuszkiem” do dołu,
bitą śmietanę, pokrojone w kostkę
brzoskwinie,
bitą śmietane. Odstawiamy do lodówki do momentu, aż
zielona galaretka zacznie tężeć. Po tym czasie kroimy
banany, układamy na
bitą śmietanę i zalewamy
zieloną galaretką. Odstawiamy do lodówki. Gdy stężeje zalewamy
galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki. Stężały deser zaraz przed posiłkiem pokrywamy
bitą śmietana w aerozolu i posypujemy
czekoladą.