Wykonanie
Panna cotta to słynny włoski deser. Panna cotta z musem
truskawkowym, który można zastąpić innymi ulubionymi
owocami.
Składniki (4 porcje):- 425ml
śmietany kremówki,- 75 ml
mleka,- 40g
cukru (lub więcej do smaku),- 1 opakowanie
cukru wanilinowego (16g),(zamiast
cukru można użyć
laskę wanilii lub ekstrat z
wanilii, ale ja nie miałam)- 3 łyżeczki
żelatyny- 1/4 szkl. gorącej
wody,(mus
truskawkowy)- 400g
truskawek (lub inne
owoce)-
cukier do smaku
Do 1/4 szklanki gorącej
wody dodać
żelatynę. Chwilę poczekaż by napęczniała i wymieszać do jej rozpuszczenia.Do garnka wlać
mleko i kremówkę, dodać
cukier i
cukier wanilinowy (jeżeli używamy
laskę wanilii, to można pominąć
cukier waniliowy - z
laski wanilii usunąć nasionka i dodać do garnka). Podgrzać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do rozpuszczenia
cukru. Gdy zacznię się gotować, zdjąć z palnika.Do zagotowanej
śmietanki dodać wciąż ciepłą
żelatynę, wymieszać dokładnie. Przygotować foremki (ja użyłam filiżanek), przelać do nich tężejącą panna cottę. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez minimum 4 godziny w lodówce.
Aby wyjąć panna cottę z pojemniczków (filiżanek), należy zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie.
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować za pomocą blendera, dodać
cukier do smaku (kilka
truskawek można odłożyć do ozdoby). Panna cottę podawać z musem
truskawkowym.Smacznego,
Kasia ; )