ßßß Cookit - przepis na Wiśniowy budyń z frużeliną

Wiśniowy budyń z frużeliną

nazwa

Wykonanie

Spędziłam dziś cały dzień w kuchni. Nie było cudowania, raczej trochę monotonni. Przygotowywałam obiad dla koleżanki, której obiecałam, że nauczę ją robić pierogi. Z pierogowania nic nie wyszło, ale obiad i pogawędka były bardzo przyjemne.
Podczas jego przygotowania zorientowałam się, że nie miałam nic na deser.
Przejrzałam w myślach wszystkie szafki i lodówkę i przypomniało mi się, że mam jeszcze zamyszkowany budyń czereśniowy czy wiśniowy, wszystko jedno no i czereśniową frużelinę w lodówce!
Idealny duet.
- Mleko?
- Też było.
Kilka banalnych czynności zapamiętanych jeszcze z dzieciństwa i szybki deser gotowy. Może nie ma w tym wszystkim nic odkrywczego, ale czy zawsze musi być? Najważniejsza jest umiejętność cieszenia się z małych rzeczy.
A budyń, choć w Polsce jest doskonale wszystkim znany, dla mojej koleżanki okazał się być czymś nigdy wcześniej nie próbowanym.
Podobno smakowało :).
____________________________
Ingrediencje:
budyń wiśniowy lub czereśniowy
frużelina z wiśni lub czereśni z całymi owocami
mleko
Czary:
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (chociaż ja polecam dodać mniej mleka, wtedy nie będzie taki rzadki). Gotowy budyń nakładamy do szklanych pojemniczków do 3/4 wysokości. Zostawiamy część budyniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Nakładamy cienką warstwę frużeliny, którą przykrywamy następnie kolejną warstwą budyniu.
Źródło:http://polacamala.blogspot.com/2013/07/wisniowy-budyn-z-fruzelina-pudin-de.html