Wykonanie
Dietetyczna jajecznica? Owszem, istnieje taka. Robi się ją praktycznie identycznie co oryginalną wersję, jednak bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu. Zachęcam do wypróbowania. Jajecznica wychodzi lekka i pyszna. A co najważniejsze robi się ją w mgnieniu oka.składniki: (na 1 porcję)2
jajkamlekogarść liści
świeżego szpinaku2 duże
suszone pomidorysólpieprzJajka rozbijamy w misce, dodajemy
sól,
pieprz i
szpinak, dokładnie wszystko mieszamy.
Pomidory kroimy na mniejsze części i dorzucamy do masy jajecznej.Na patelnię wlewamy
mleko, tak aby pokryło jej dno. Stawiamy na średnim ogniu i czekamy do momentu aż
mleko zacznie wrzeć. Zmniejszamy wtedy ogień. Na patelnię wylewamy masę jajeczną i cały czas mieszamy, aż
jajko całkowicie się zetnie.Jajecznicę podajemy na ciepło z dodatkiem
ciemnego pieczywa.