ßßß Cookit - przepis na #10 - Na kanapki - Tapenada z czarnych oliwek

#10 - Na kanapki - Tapenada z czarnych oliwek

nazwa

Wykonanie

Każdy chciałby zawsze mieć przy sobie jakieś zdrowe drugie śniadanie przygotowane wcześniej w domu. Lecz niestety nie zawsze mamy czas aby te drugie śniadanie przygotować. Ja gdy mam takie sytuacje staram się zrobić cokolwiek, byleby coś mieć. Najczęściej są to kanapki. A żeby nie było nudno lubię dodawać do nich jakieś pasty. Tym razem padło na taką z oliwek. Polecam zrobić ją np. w weekend i zamknąć w słoiku by w tygodniu mieć gotowe smarowidło na kanapki. Pamiętajmy jednak by nie trzymać tapenady zbyt długo w lodówce, bo się zepsuje.
składniki:
ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
Oliwki odcedzamy z zalewy i kroimy je na połówki by łatwiej było je zmiksować. Czosnek obieramy. Oliwki wrzucamy do pojemnika blendera. Miksujemy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i natką pietruszki. Konsystencja nie musi być gładka, mogą być wyczuwalne kawałki oliwek. W razie trudności w miksowaniu można dodać odrobinę oliwy.
Tapenada może być zrobiona także z dodatkiem tuńczyka, jednak ja wolę tą wersję bez niego. Wy możecie spróbować jaka wam pasuje :)
Pasta dobrze smakuje podawana z rukolą i grzankami z ciemnego pieczywa.
Źródło:http://alice-kitchenland.blogspot.com/2015/05/10-na-kanapki-tapenada-z-czarnych-oliwek.html