Wykonanie
Każdy chciałby zawsze
mieć przy sobie jakieś zdrowe drugie śniadanie przygotowane wcześniej w domu. Lecz niestety nie zawsze mamy czas aby te drugie śniadanie przygotować. Ja gdy mam takie sytuacje staram się zrobić cokolwiek, byleby coś
mieć. Najczęściej są to kanapki. A żeby nie było nudno lubię dodawać do nich jakieś pasty. Tym razem padło na taką z
oliwek. Polecam zrobić ją np. w weekend i zamknąć w słoiku by w tygodniu
mieć gotowe smarowidło na kanapki. Pamiętajmy jednak by nie trzymać tapenady zbyt długo w lodówce, bo się zepsuje.składniki:ząbek
czosnkupół pęczka
natki pietruszkiOliwki odcedzamy z zalewy i kroimy je na połówki by łatwiej było je zmiksować.
Czosnek obieramy.
Oliwki wrzucamy do pojemnika blendera. Miksujemy wraz z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę i
natką pietruszki. Konsystencja nie musi być gładka, mogą być wyczuwalne kawałki
oliwek. W razie trudności w miksowaniu można dodać odrobinę
oliwy.Tapenada może być zrobiona także z dodatkiem
tuńczyka, jednak ja wolę tą wersję bez niego. Wy możecie spróbować jaka wam pasuje :)Pasta dobrze smakuje podawana z
rukolą i grzankami z
ciemnego pieczywa.