Wykonanie
Niestety musieliśmy się już pożegnać z letnimi
owocami. Za to rozpoczął się sezon na
cytrusy, które zimą przypominają nam o tym, że gdzieś daleko jest lato i dają zastrzyk owocowej energii. Tym razem mamy dla was prosty i bardzo efektowny pomysł na
sałatkę owocową podawaną w skórkach z połówek
pomarańczy. Tego typu przekąska idealnie sprawdzi się na przyjęciach lub jako deser na proszonych kolacjach.
Składniki:-
pomarańcze (dla każdej osobyskórka z połowy
pomarańczy)-czerwone
śliwki-garść drobno posiekanych
orzechów włoskich-
winogrona-
kiwi-2 łyżeczki
mioduSposób przygotowania:1. Przelewamy
pomarańcze wrzątkiem, aby sparzyć skórkę. Następnie przekrajemy
pomarańcze na pół. Wyciskamy z nich sok za pomocą wyciskarki. Następnie pozbywamy się ze środka białych błon.2. Dokładnie myjemy pozostałe
owoce i je kroimy na kawałki, a
winogron na pół.3. Wszystkie
owoce łączymy w misce wraz z
orzechami.4. Następnie przechodzimy do zrobienia soku
sałatkowego: mieszamy trochę soku z wyciśniętych
pomarańczy z 2 łyżeczkami
miodu.5. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do skórek
pomarańczy.Smacznego!