Wykonanie
Pyszne, kruche
ciasteczka korzenne, które zaliczam do moich ulubionych. Ciasto na
ciasteczka przygotowuje zazwyczaj dzień wcześniej i przechowuje w lodówce. Wczoraj właśnie tak zrobiłam, a dzisiaj jedynie rozwałkowałam i powykrawałam foremką
ciastka.Część upieczonych
ciasteczek użyję do zrobienia deseru z
serkiem mascarpone i
malinami, którego przepis będzie dodany jutro :)
Ciasteczka korzenne - ok. 40 sztuk chrupiących
ciasteczekSkładniki:- 150 g
margaryny- szklanka
mąki- 1
żółtko- 50 g
cukru- 2 duże łyżki
miodu- pół łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżeczki
przyprawy korzennej- 1 łyżeczka
cynamonu- 2 łyżeczki
kakaoSposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z
przyprawą korzenną,
cynamonem,
kakaem,
proszkiem do pieczenia i
cukrem. Dodajemy
żółtko,
miód i
margarynę pokrojoną w kostkę. Szybko zagniatamy ciasto i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 2 godziny do lodówki (lub tak ja ja-na noc).Po upływie czasu, przygotowujemy sobie miejsce pracy. Posypujemy stolnicę czy blat
mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy
ciasteczka. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i układamy
ciasteczka.Pieczemy przez ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Smacznego :)