ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

nazwa

Wykonanie

Pyszne, kruche ciasteczka korzenne, które zaliczam do moich ulubionych. Ciasto na ciasteczka przygotowuje zazwyczaj dzień wcześniej i przechowuje w lodówce. Wczoraj właśnie tak zrobiłam, a dzisiaj jedynie rozwałkowałam i powykrawałam foremką ciastka.Część upieczonych ciasteczek użyję do zrobienia deseru z serkiem mascarpone i malinami, którego przepis będzie dodany jutro :)
Ciasteczka korzenne - ok. 40 sztuk chrupiących ciasteczek
Składniki:
- 150 g margaryny
- szklanka mąki
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- 2 duże łyżki miodu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z przyprawą korzenną, cynamonem, kakaem, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy żółtko, miód i margarynę pokrojoną w kostkę. Szybko zagniatamy ciasto i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 2 godziny do lodówki (lub tak ja ja-na noc).
Po upływie czasu, przygotowujemy sobie miejsce pracy. Posypujemy stolnicę czy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy ciasteczka. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasteczka.
Pieczemy przez ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Smacznego :)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/03/ciasteczka-korzenne.html