Tradycyjna zupa ogórkowa. Przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jedna z moich ulubionych zup, dlatego dziś ją tutaj publikuję.Składniki:ok. 2 litry wodykość wieprzowa (lub jakieś inne mięso do przygotowania wywaru)marchewcebulapietruszka3 liście laurowe5 "kuleczek" ziela angielskiego4 ziemniaki4 duże kiszone ogórkiłyżka masła1/3 szkl. śmietanyłyżka mąkiMięso gotujemy w wodzie z dodatkiem obranych i przekrojonych na 4 części marchwi, cebuli i pietruszki (marchew można również pokroić na mniejsze części). Gotujemy, aż wszystko trochę zmięknie dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce. Kiedy ziemniaki będą miękkie połowę ogórków dodajemy do zupy, drugą połowę lekko podsmażamy na maśle i również dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu Śmietanę mieszamy z mąką tak, aby nie było grudek. Dolewamy do niej trochę zupy, mieszamy i powoli wlewamy do garnka ciągle mieszając.