Wykonanie
Znalezienie dobrego przepisu na sos słodko kwaśny zajął mi dłuższy czas, na prawdę. Co śmieszniejsze prawie na każdej stronie czy blogu jeden i ten sam przepis z tyloma składnikami i niektórym trudno dostępnymi że zaczęłam wątpić, a nie chciałam uciekać do sklepowego słoika z sosem. Dwa dni, własna inwencja i jakoś tam dałam rade korzystając chyba z
trzech przepisów. Przyznam że wyszło smacznie ^^Składniki miałam świeże, darowałam sobie puszkową
kukurydze i
ananasa.

SKŁADNIKI:
piers z kurczakapół
kukurydzyśrednia
marchewkagarść
bambusapo pół z każdego koloru
papryki (niestety nie miałam żółtej a chyba jest najistotniejsza)1
cebula2 plastry
ananasasok z jednej
pomarańczy1 łyżeczka
cukru1 łyżka
keczupu1 łyzka
octu winnego1 łyżeczka
cukruolejmasło klarowanesłodka i
ostra paprykasoł,
pieprz,1 łyżka
maki ziemniaczanej1/2 szklanka
bulionuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kurczaka pokroić w kostkę, dodać
sól,
pieprz,
olej, dobrze wymieszać i odstawić na 1-2h do lodówki. W tym czasie przygotować
sobie warzywa. Z
kukurydzy oczywiście odciąć 'nasiona',
marchewkę pokroić w słupki,
cebule w piórka,
paprykę w kostkę lub słupki,
ananasa w
male kawałki. Wszystkie warzywa pomijając
ananasa i pędy poddusić na
maśle. W mniejszym rondelku łyżkę
maki ziemniaczanej rozpuszczonej w
bulionie gotować z
sokiem z
pomarańczy, 1 łyżeczka
cukru,
keczupu i
octu winnego do momentu aż zgęstnieje. Sos przelać do warzyw, dodać podsmażonego
kurczaka,
ananasa,
pędy bambusa. Doprawić
solą,
pieprzem i po łyżeczce
papryki słodkiej i ostrej i łyżeczkę
cukru. Dusić przez kilka minut. Podawać z
ryżem albo
makaronem ryżowym.SMACZNEGO!
