ßßß Cookit - przepis na Ostro kwaśna zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem / krewetkami - TOM KHA KAI / KUNG

Ostro kwaśna zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem / krewetkami - TOM KHA KAI / KUNG

nazwa

Wykonanie

Wiem, że powinienem zrobić to dawno i nie mam dla siebie usprawiedliwienia:). Prawdopodobnie najbardziej lubiana tajska zupa. Idealna zarówno na kaca jak i na przeziębienie. Przyrządzana w milionach różnych wersji i w Polsce i w Tajlandii. Zupa o niesamowitym zapachu i jeszcze lepszym smaku. Na „Targu Śniadaniowym” na którym się ostatnio wystawiałem moja TOM KHA KAI robiła furorę… Tak jak wspomniałem zupa ta ma w Polsce milion twarzy i polecam spróbować ich wszystkich.. i tych z krewetkami i tych z kurczakiem, i tych na samym mleku kokosowym, i tych z dodatkiem wody, i tych z dodatkiem mleka krowiego. Na początek zupy spróbujcie w restauracji Jasumin przy metrze Stokłosy w Warszawie:) Dobra nie ma co odwlekać. Do roboty!
Czas przyrządzenia 15 minut
Czas gotowania 10 minut
Czego potrzebujemy:
- 0,5 kg piersi z kurczaka,
- 0,5 l mleczka kokosowego ,
- 3 szt. trawy cytrynowej,rozgniecionej
- 30 ml sosu rybnego,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 limonki,
- 4 liście limety kaffir,
- Pęczek posiekanej kolendry sawtooth wymieszanej z kolendrą cilantro,
- 4 cm galangalu, pokrojony w poprzek w niezbyt grube paski
- 10 pochwiaków lub pieczarek (obranych, przekrojonych na pół),
- 0,5 l bulionu z kurczaka lub skorupek z krewetek,
- 3 czerwone papryczki chilli.
Do garnka na zupę wlewamy bardzo mocno wytrząsane mleko kokosowe. Zaczynamy gotować na wolnym ogniu. Dodajemy bulion, galangal, trawę cytrynową, chilli. Gotujemy 5 minut. Dodajemy cukier, sos rybny, limonkę i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki lub pochwiaki oraz liście limety. Jeśli robimy zupę z kurczakiem należy go dodać 3-4 minuty przed zakończeniem gotowania… Krewetkom wystarczą niecałe 2 minuty tak żeby zrobiły się różowe:) Zupę na talerzu przyozdabiamy kolendrą.
Kilka wskazówek:)
1. Polecam na koniec dodać do zupy zmielone w moździerzu zmielone ziarna kolendry.
2. Spróbujcie dodać na koniec mleka krowiego. Czy ten smak Wam pasuje?:)
3. Dodajcie na koniec gotowania liści tajskiej bazylii. Zaostrzy smak.
4. Warto część trawy cytrynowej posiekać na kawałki, aby można było jeść. Podobnie można pokroić w cienkie paski galangal.
5. Spróbujcie także z dodatkiem lekko podsmażonego drobno posiekanego czosnku i cebuli:P
SMACZNEGO!
Źródło:http://brudnywokadriana.blogspot.com/2013/08/ostro-kwasna-zupa-z-mlekiem-kokosowym-i.html