Wykonanie
Wiem, że powinienem zrobić to dawno i nie mam dla siebie usprawiedliwienia:). Prawdopodobnie najbardziej lubiana tajska zupa. Idealna zarówno na kaca jak i na przeziębienie. Przyrządzana w milionach różnych wersji i w Polsce i w Tajlandii. Zupa o niesamowitym zapachu i jeszcze lepszym smaku. Na „Targu Śniadaniowym” na którym się ostatnio wystawiałem moja TOM KHA KAI robiła furorę… Tak jak wspomniałem zupa ta ma w Polsce milion twarzy i polecam spróbować ich wszystkich.. i tych z
krewetkami i tych z
kurczakiem, i tych na samym
mleku kokosowym, i tych z dodatkiem
wody, i tych z dodatkiem
mleka krowiego. Na początek zupy spróbujcie w restauracji Jasumin przy metrze Stokłosy w Warszawie:) Dobra nie ma co odwlekać. Do roboty!Czas przyrządzenia 15 minutCzas gotowania 10 minutCzego potrzebujemy:- 0,5 kg
piersi z kurczaka,- 0,5 l
mleczka kokosowego ,- 3 szt.
trawy cytrynowej,rozgniecionej- 30 ml
sosu rybnego,- 3 łyżki
cukru trzcinowego,- 2
limonki,- 4 liście limety kaffir,- Pęczek posiekanej
kolendry sawtooth wymieszanej z
kolendrą cilantro,- 4 cm galangalu, pokrojony w poprzek w niezbyt grube paski- 10 pochwiaków lub
pieczarek (obranych, przekrojonych na pół),- 0,5 l
bulionu z kurczaka lub skorupek z
krewetek,- 3 czerwone
papryczki chilli.Do garnka na zupę wlewamy bardzo mocno wytrząsane
mleko kokosowe. Zaczynamy gotować na wolnym ogniu. Dodajemy
bulion, galangal,
trawę cytrynową,
chilli. Gotujemy 5 minut. Dodajemy
cukier,
sos rybny,
limonkę i zagotowujemy. Dodajemy
pieczarki lub pochwiaki oraz liście limety. Jeśli robimy zupę z
kurczakiem należy go dodać 3-4 minuty przed zakończeniem gotowania…
Krewetkom wystarczą niecałe 2 minuty tak żeby zrobiły się różowe:) Zupę na talerzu przyozdabiamy
kolendrą.Kilka wskazówek:)1. Polecam na koniec dodać do zupy zmielone w moździerzu zmielone ziarna
kolendry.2. Spróbujcie dodać na koniec
mleka krowiego. Czy ten smak Wam pasuje?:)3. Dodajcie na koniec gotowania liści
tajskiej bazylii. Zaostrzy smak.4. Warto część
trawy cytrynowej posiekać na kawałki, aby można było jeść. Podobnie można pokroić w cienkie paski galangal.5. Spróbujcie także z dodatkiem lekko podsmażonego drobno posiekanego
czosnku i
cebuli:P
SMACZNEGO!