Wykonanie
Nadszedł już czas na jakieś smarowidlo, coś na sobotnie, niedzielne śniadanie. Tak więc powstała pasta z wątroby.............Skladniki- 25 dkg wątroby,- tłuszcz,- 5 dkg
masła lub
margaryny,- 5 dkg
cebuli,- 5 dkg
sera tylżyckiego,- sol,
pieprz.Wiadomo, że jak ktoś zasmakuje i chce tego na dłużej to trzeba zwiększyć składniki, Nam ledwo starczyło na weekendowe śniadania :)))))PrzytgotowanieWątrobę opłukać, obrać z błony i żył, pokroić na kawałki, włożyć na rozgrzany tłuszcz, szybko osmażyć, wlać 2-3 łyżki
wody, przykryć, dusimy 5 minut.
Cebulę obrać i pokroić w talarki.Ostudzoną wątrobę mielimy razem z
cebulą. Zmieloną masę łączymy z
masłem i dodajemy
ser utarty na drobnej tarce. Dodajemy
sól i
pieprz. Nastepnie wszystko mieszamy i ucieramy na pulchną masę. Gdyby pasta wyszła za gęsta można rozrzedzić ją wywaren lub
śmietaną. Zajadamy ją z kanapkami iSMACZNEGO :)