ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z rabarbarem

Kruche ciasteczka z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Przeglądając ostatnio gadżety kuchenne natrafiłam na siekaczkę do ciasta kruchego. Od razu wiedziałam, że muszę ją mieć ! :) Oczami wyobraźni widziałam jak zagniatam nią margarynę z mąką, a potem wykrawam ciasteczka na które układam pyszniutki rabarbar. Kilka dni później z radością otworzyłam paczuszkę zawierającą ten mały przyrząd kuchenny:) Kilka kolejnych dni trwało, aż szwagier przywiezie mi rabarbar. Jednak jak tylko dostałam to warzywo ( tak rabarbar jest warzywem wbrew pozorom) od razu zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. Poniżej efekty:)
Składniki:
300 gramów dowolnej mąki ( ja użyłam tortowej, ale kiedyś robiłam z krupczatką i też były pyszne)
200 gramów twardego i zimnego tłuszczu ( ja dałam po 100 gramów masła i margaryny)
100 gramów cukru ( zwykłego lub pudru- u mnie puder)+ trochę do posypania rabarbaru na ciasteczkach
3 żółtka
250 gramów rabarbaru
Mąkę przesiać na stolnicę. Na środek położyć tłuszcz i nożem lub siekaczką połączyć. Dodać żółtka i cukier. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie umyć, obrać i pokroić rabarbar.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na kilka części i rozwałkowywać na uprzednio posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,3-0,5 cm. Wykroić ciasteczka metalowymi wykrawaczkami nałożyć kilka kawałków rabarbaru i posypać cukrem. Piec w rozgrzanym piekarniku do rumianego koloru ( ok. 10-15 minut). Ciasteczka najlepiej smakują ciepłe.
Smacznego!
Aga
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2012/07/kruche-ciasteczka-z-rabarbarem.html