ßßß Cookit - przepis na Rogaliki krucho drożdżowe - świetne!

Rogaliki krucho drożdżowe - świetne!

nazwa

Wykonanie

Bardzo polecam ten przepis, bo rogaliki wyszły przepyszne. Delikatne, pulchne i lekko kruche. Przepis świetny, zapożyczony od Dorotuś z MW . Ciasto przygotowuje się wieczorem, przechowuje w lodówce, a rano wystarczy rozwałkować, wyciąć, zawinąć i upiec. Dom wypełnia zapach drożdżowego wypieku, a domownicy mogą od rana raczyć się ciepłymi pysznymi rogalikami:)
Składniki:
250 g masła
3 szklanki mąki pszennej
60 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru pudru
250 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
8 g cukru waniliowego
Nadzienie:
powidła lub dowolna marmolada
Ze 100 ml śmietany, cukru pudru, łyżki mąki i drożdży przygotować zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż urośnie.
Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, zagnieść jak kruszonkę. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę śmietany, zagnieść. Przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
Wyciągnąć schłodzone ciasto, krótko wyrobić i podzielić na kilka części. Każdą cienko (około 4 mm) rozwałkować, wyciąć koło (od dużego talerza). Każde koło podzielić na 8 części i na każdy 'trójkąt' nałożyć około pół łyżeczki powideł. Zawijać w kierunku wierzchołka, by powstały rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszły mi dwie pełne piekarnikowe blachy rogalików. Piec w temp. 190 st. C około 15-20 min do zarumienienia. Jeszcze gorące polukrować (cukier puder wymieszany z niewielką ilością wrzątku).
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/11/rogaliki-krucho-drozdzowe-swietne.html