ßßß Cookit - przepis na Tort z dżemem wiśniowym i mascarpone

Tort z dżemem wiśniowym i mascarpone

nazwa

Wykonanie

Dziś są urodziny mojego męża. korzystając z okazji, że nadal jestem w domu z córcią postanowiłam zrobić mu niespodziankę i zrobiłam tort urodzinowy. Hehe ale się zdziwi :) już będzie wiedział, czemu tak wychodziłam wieczorem do sklepu. Trzeba było zaopatrzyć się w potrzebne składniki. Wczoraj upiekłam biszkopt (schowałam go do szafki :)), a dziś zajęłam się masą i dekorowaniem. Efekt wizualny mnie samą zachwycił. Ze smakiem zobaczymy wieczorem. Pomoc córci była bezcenna, też musiała mieć wkład w torcik ale raczej smakowy. Wyjadała masę z misy i dekorację.
SKŁADNIKI: na biszkopt
6 jaj
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
do nasączenia biszkoptu
sok wiśniowy
1,5 szklanki wody na masę
opakowanie śmietany 30% (400ml)
6 łyżek cukru pudru
opakowanie serka mascarpone (250g)
słoik dżemu wiśniowego
lukier biały
1 białko
szklanka cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
polewa czekoladowa składniki i przepis o tutaj
Zaczynamy od biszkoptu: 6 białek ubiłam na sztywną pianę dodałam cukier i dalej miksowałam. Później dodałam żółtka, miksowałam. Następnie dodałam olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu przełożyłam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam około 35 minut w temperaturze 180 st. C. Po czasie wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam biszkopt w środku do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
Ostudzony biszkopt podzieliłam na 4 blaty i nasączyłam sokiem z wiśni rozcieńczonym z wodą.
Przygotowujemy masę: schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno, dodałam cukier puder (można więcej aby było słodsze). Zmiksowałam i dodałam serek mascarpone. Delikatnie wymieszałam na najmniejszych obrotach.
Robimy lukier biały: Zmiksowałam na sztywną pianę z białka jaja. Dodawałam partiami cukier puder cały czas miksując. Na końcu dodałam kilka kropel cytryny. Wymieszałam.
Czas na przygotowanie tortu:
jeden z blatu położyłam na paterze posmarowałam dżemem wiśniowym i masą mascarpone. położyłam drugi blat i tak samo dżem i masa. Trzeci blat posmarowałam samą masą i czwarty blat na wierzch. Cały tort posmarowałam masą mascarpone z boków i po czwarty blacie. Zostawiłam na chwilę w lodówce i przygotowałam polewę czekoladową. Wyjęłam tort z lodówki i zaczęłam nakładać polewę czekoladową na nią położyłam lukier i tym sposobem zrobił się efekt marmurka. Zostawiłam w lodówce na 45 minut.
Gdy polewy zastygły przystąpiłam do dalszego zdobienia. Elementy i forma dowolna ja skorzystałam z płatków migdała, wiórków czekoladowych, jadalnej róży oraz cukrowego pisaka.
Teraz tylko czekamy z córą, aż tata wróci z pracy.
Jak rozkroimy tort zrobię zdjęcie jaki efekt przekładania w środku jest.
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2012/11/tort-z-dzemem-wisniowym-i-mascarpone.html