Wykonanie
Sos idealny do deserów, szczególnie bardzo słodkich, ponieważ
maliny są kwaskowate i połączone z takim deserem przełamują jego
słodycz. Możesz podać go do naleśników,
lodów czy ciasta, sam również jest bardzo smaczny.Ja lubię sos z pestkami, a mój Mąż bez, więc dla niego przecieram go przez drobne sitko.
Sos MalinowySkładniki:300 g
malin mrożonych lub świeżych50 g
cukru (więcej lub mniej)kilka kropel
soku z cytrynyMaliny włóż do rondelka (mrożonych nie rozmrażaj). Całość gotuj, aż
maliny się całkowicie rozpadną, a następnie wsyp
cukier (ilość zależy od tego jak słodki sos chcesz uzyskać). Gotuj jeszcze do rozpuszczenia
cukru. Jeśli chcesz uzyskać bardzo gęsty sos, to możesz go odparować.
Sos możesz przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek i uzyskać gładką konsystencję. Jednak jeśli lubisz sos z pestkami, to ten krok możesz pominąć.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny