Wykonanie
Kremowe
lody o bardzo ciekawym smaku. Nie czuć w nich wyraźnie
mleka kokosowego, ale w połączeniu z
szafranem nadaje
lodom niepowtarzalnego smaku.
Szafran poza smakiem oczywiście nadaje im również koloru.
Lody te robi się bardzo szybko, ponieważ jedyne co trzeba zrobić, to podgrzać wszystko, a
potem zamrozić.
Składniki na 1/2 l
lodów:160 ml
śmietany kremówki250 ml
mleka kokosowego60 g
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
szafranuW rondelku wymieszaj
śmietanę,
mleko kokosowe i
cukier, dodaj
szafran. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia, wystudź, przełóż do maszyny do
lodów i postępuj według jej instrukcji lub tak jak ja przelej do plastikowego pojemnika i w trakcie mrożenia mieszaj
lody co godzinę.
SMACZNEGO!
źródło: Quick Coconut Ice Cream with Saffron