ßßß Cookit - przepis na Powidła z Renklod

Powidła z Renklod

nazwa

Składniki

Wykonanie

Po kompotach zabrałam się do robienia powideł, które w zeszłym roku mi bardzo posmakowały.
Na powidła najlepsze są bardzo dojrzałe śliwki, bo szybciej się rozpadną w trakcie gotowania. Specjalnie robiąc kompoty odkładałam te bardziej dojrzałe owoce z myślą o powidłach.
Składniki:
Renklody
Cukier
Śliwki umyć i wydrylować. Włożyć do garnka i gotować na najmniejszym ogniu najlepiej nie mieszając. Ja jednak od czasu do czasu trochę zamieszałam-mimo wszystko starałam się nie dotykając dna, bo wtedy powidła mogłyby się przypalić. Gotować aż do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji. Ja gotowałam jednego dnia ok 6 godzin. Następnego dnia jeszcze raz zagotowałam, dodałam cukier i gotowałam jeszcze ok 30 minut. Ilość cukru zależy od słodkości owoców. Ja dodałam około 200 g.
Gorące powidła nakładać do wyparzonych i suchych słoiczków, szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem i przykryć ściereczką na czas studzenia.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/08/powida-z-renklod.html