Wykonanie
Ten przepis zachomikowałam podczas oglądania "Saturday Kitchen". Zainteresował mnie, bo wydał się ciekawy, smaczny i szybki. Po jego wykonaniu okazało się, że to prawda ;) Mojemu mężowi kebaby smakowały bardzo - tylko do salsy nie może się przekonać, bo raczej nie lubi łączenia
mięsa z
owocami. Jak dla mnie salsa smakowała dość ciekawie, ale chyba też wolałabym na jej miejscu coś warzywnego ;)
Mini Kebaby500g
piersi z kurczaka1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukrułyżeczka
mąki kukurydzianej6
kasztanów z puszki (ja użyłam takich z pudełka ;) )2
szczypiorkipapryczka chilisezamolej do smażenia
bambusowe patyczki do szaszłykówPatyczki namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut.
Mięso,
kasztany,
szczypiorek i
papryczkę chili pokroić z grubsza i wszystko wrzucić do malaksera. Dodać
sól i
mąkę. Zmiksować. Zmielone
mięso nadziewać na patyczki uciskając i formując ręką. Obtoczyć w
sezamie i smażyć na głębokim
oleju z obu stron.1
mango obrane i drobno pokrojone w kostkę1 mała
czerwona cebula drobno posiekana1 czerwona
papryczka chili drobno posiekana2 łyżki posiekanej świeżej
kolendry2 łyżki posiekanej świeżej
miętysok z jednej
cytryny2 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuWszystkie składnki wymieszać ;)