Wykonanie
Na średni słoik powideł potrzebujesz:- 12 fig- 2
pomarańczy- 4 łyżek
cukru- 2 kieliszków
wódki (ja użyłem porzeczkowej)- 1
laski wanilii-
wodyFigi umyj i pokrój na ćwiartki i ułóż na patelni z grubym dnem.
Pomarańcze obierz ze skóry, do fig dodaj sok z obu
pomarańczy i miąższ z jednej. Dodaj
cukier,
wódkę i nasionka ze środka
laski wanilii. Ustaw patelnię na średnim ogniu i mieszaj co jakiś czas. Zmniejsz ogień gdy sok zacznie się gotować. Smaż przez 15 minut, następnie zdejmij z palnika, przemieszaj i odstaw na 15 minut. Jeśli płyn całkowicie odparuje, dodaj kilka łyżek
wody.Powtórz smażenie przez 20 minut mieszając co jakiś czas, jeśli powidła odrobinę się przypalą, nic się nie stanie, byle nie były spalone!
Woda i tak odparuje nie osłabiając smaku. Nie warto jej skąpić, gdyż zapobiega przypalaniu. Zdejmij z palnika i po 15 minutach znów postaw na małym gazie, dodaj
wody. Smaż 15-20 minut. Proces ten sprawi, że
figi rozpadną się na mniejsze kawałki, a ich skórka będzie bardzo miękka.Tak przygotowane gorące powidła przełóż do wyparzonego słoika, zakręć wyparzoną nakrętką i postaw do góry dnem. Po kilku minutach słoik się zawekuje zabezpieczając powidłą przed zepsuciem.
Smacznego!