ßßß
2 podwójne piersi z kurczaka (około 1 kilograma)2 jaja2 łyżki kaszy manny1 łyżeczka z małym brzuszkiem soli morskiej1 łyżeczka ziół prowansalskich (w sezonie na pewno dodałabym tymianku z ogródka)1 łyżeczka gorczycyszczypta rozmarynuszczypta chilli (pieprz Cayenne lub pieprz czarny30 ml oleju50-100 ml rosołu lub wody1 średnia cebula2-3 ząbki czosnku1 kromka chlebaPrzygotowaniePrzygotowanie pieczeni na filmie1. Mięso myję i kroję na kawałki odpowiednie do maszyny mielącej (z mięsa trzeba usunąć pozostałości chrzęści i kości). Kromkę chleba zalewam niewielką ilością zimnej wody (może to być rosół)2. Podsmażam pokrojoną i posoloną cebulkę na 1 łyżce oleju do zeszklenia. Po czym dodaję rozdrobniony czosnek a na koniec roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i rozmaryn. Od momentu dodania czosnku, krótko podsmażam całość i dodaję do maszynki mielącej, ale nie na końcu mielenia mięsa, żeby zioła nie zostały w maszynie. Po zmieleniu całości fileta, wrzucam do maszynki lekko wyciśnięty chleb, by przepchnął resztki mięsa ku wyjściu.3. Do zmielonego fileta dodaję jajka, kaszę mannę, pozostały olej, gorczycę, pieprz, sól i wodę. Wszystko dokładnie mieszam.
Wkładam masę do foremki (wymiary 30 cm x 9 cm). Uklepuję, żeby nadmiar powietrza nie tworzył w pieczeni pęcherzyków (pustych miejsc). Smaruję wierzch niewielką ilością oleju i wstawiam do piekarnika. Pierwsze 20 minut piekę w temperaturze 185 stopni C a następne 20 minut 180 stopniach C - grzałka góra - dół, bez termoobiegu, nieco wyżej od środkowej półki.
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika