Wykonanie
Zeszły tydzień minął mi pod znakiem nauki, stresu i nieprzespanych nocy. Pamiętając obronę pracy licencjackiej powinnam wiedzieć, że kolejna nie będzie taka straszna jakby się mogło wydawać. A tu proszzzz! Stres jakby większy niż poprzednio. W dniu
sądu ostatecznego (czyt. piątek) nie mogłam nic zjeść, ani się skupić. Czekając pod salą nr 207 na swoją kolej, drżały mi ręce i nogi. I oczywiście wszystkie złe emocje przepadły wraz z tym, jak znalazłam się w środku a dziekan zadał pierwsze pytanie. Po pięciu minutach było po wszystkim a ja wyszłam uśmiechnięta z obronionym tytułem w kieszeni:) Świętowałam przyznaję, bardzo intensywnie w doborowym towarzystwie M., również obronionej Lady Raspberry i jej połówki oraz Naszej Puchatej Słodkości, którą Wam dzisiaj przedstawiam tam na dole:) To tyle z mojej poza kuchennej przestrzeni.... a w menu
czekolada!Szybko, tanio a przy tym elegancko, wykwintnie i baaaardzo apetycznie. Jest to kolejny przepis z książki Jamiego Olivera. Lekko zmodyfikowany. Wykonany po raz pierwszy i od razu udany (tak mówiła moja biura ekipa degustująca) :) Polecam tę recepturę wszystkim, którzy chcą zabłysnąć w oczach swoich gości. Wy się nie napracujecie a goście wyjdą od Was szczęśliwi.Ps. M. wrzucił swoją porcje do zamrażarki i zjadł w postaci
lodów, więc macie dwie opcje podania;)


Składniki: na 5 porcji prezentowanych na zdjęciach200 g
gorzkiej czekolady (70% zawartości miazgi
kakaowej)dwa
jajka300 ml
śmietany 36% do musu + 200 ml do podaniałyżka
masładwie łyżki
cukru waniliowegoskórka otarta z połowy
klementynki lub
pomarańczy25 ml
likiery kawowegoPrzygotowanie:Umieśćcie miskę nad garnkiem z delikatnie gotującą się
wodą, ale tak aby miska nie dotykała
wody, i wrzućcie do niej pokruszoną
czekoaldę i
masło.Pozostawcie do roztopienia od czasu do czasu mieszając.Do innej miski wlejcie 300 ml
śmietany, dodajcie do niej
cukier waniliowy i ubijcie do konsystencji gęstej
śmietany.Oddzielcie
żółtka od
białek. Delikatnie roztrzepane
żółtka wymieszajcie ze
śmietaną a
białka ubijcie na sztywną pianę.Jeśli
czekolada już się roztopiła, przełóżcie ją o ubitej
śmietany, dodajcie
likier kawowy i wszystko wymieszajcie.Delikatnie wmieszajcie pianę z
białek do musu. Przełóżcie do naczyń, których zechcecie podawać i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ubijcie pozostałą
śmietanę z dwoma łyżkami
cukru pudru i nałóżcie ją na stężały mus. Możecie udekorować wiórkami z
czekolady,
kakao albo skórką z
klementynki lub
pomarańczy.

A tu oto Nasza Łobuziara. Prowokatorka wszelkich pieszczot, głaskania, miziania, drapania, nocnych pobudek na zabawę, pogryzionych kwiatków i głębokiej bezwarunkowej miłości. Panna Atomówka Bójka zwana również Turbo Kotkiem!:))
