Wykonanie
Kawoholiczka tak można śmiało o mnie powiedzieć. Chciałabym Wam pokazać jak zrobić moją ulubioną
kawę latte macchiato bez ekspresu. Jedynym warunkiem jest zakup spieniacza do
mleka który w Ikei kosztuje ok. 6 zł.Aaaaa i pamiętajcie o dwóch rzeczach, aby latte macchiato wyszło:*
kawa musi być cieplejsza niż
mleko*
kawę musimy wlewać powolutku po ściance szklanki – jeśli zrobimy to zbyt szybko
kawa wymiesza się z
mlekiem i wyjdzie nam
cappuccino :)
Składniki :- 1/4 szklanki
mleka 3,2 %- 2 łyżeczki ulubionej
kawy rozpuszczalnej- łyżka
cukru wanilinowegoPrzygotowanie :1.
Mleko podgrzewamy w garnuszku, musi być ono mocno gorące, ale nie wrzące,dodajemy łyżeczkę
cukru waniliowego.2. Ubijamy
mleko za pomocą spieniacza zauważymy, że natychmiast zwiększy dwukrotnie objętość i pojawi się bardzo gęsta i dość sztywna piana.3. Z
kawy przygotujemy mocne
espresso.4. Przelewamy
mleko do wysokiej szklanki.5.
Kawę możemy wlać na 2 sposoby. Pierwszy delikatnie po ściance szklanki. Drugi za pomocą dowolnego naczynia z dzióbkiem na sam środek wolnym strumieniem. Im mocniejsza
kawa tym bardziej wyraźne warstwy.6. Dekorujemy wg uznania.S M A C Z N E G O ! ! !