Wykonanie
Ostatnie 5 dni spędziłem na przepięknej i
słonecznej włoskiej wyspie -
Sardynii . Co to były za wakacje . Nie było by w tym nic
dziwnego, gdyby nie sposób w jaki się tam znalazłem.Istnieje taka strona fly4free i tam, któregoś razu, zupełnie przypadkiem powstał temat na forum - "Szukam osób podróżujących z Gdańska". Wystarczył 1 dzień, aby 4 zupełnie sobie obce osoby zgadały się i kupiły bilety. I to na fajnej trasie - Gdańsk - Sztokholm - Alghero i powrót Cagliari -
Oslo - Gdańsk. Całość nie kosztowała więcej niż 120 zł, ale relacja z całego pobytu troszkę później.
Najpierw trochę ciekawostek kulinarnych, które co prawda nie koniecznie muszą się kojarzyć z
Sardynią, ale są na tyle ciekawe, że postanowiłem je spróbować i ani trochę nie żałuję tego kroku. Jakże by było moje życie smutne, gdybym nie poznał smaku pizzy na słodko.Generalnie Włochy słyną z czego? Z pizzy,
makaronów i dobrego
wina. Tak też było.Wydziwianie zaczęło się od pizzy amerykańskiej - z frytkami. Bardzo sycąca pizza, której wcześniej nie jadłem, a widziałem już w naszych
polskich pizzeriach. Szału nie zrobiła większego.
Kolejną rzeczą, którą obiecałem sobie spróbować to
konina . Nigdy nie próbowałem tego
mięsa, ale po
steku z wielbłąda, który jadłem w Egipcie przyszedł czas na
koninę. Również szału jakiegoś wielkiego nie było.
Mięso ciągnące się, gumowate - może było źle przyrządzone, w każdym razie chyba kolejnego razu nie będzie z tym rodzajem
mięsa w moim życiu.Szał zaczął się na końcu uczty. Zobaczyliśmy kartę z pizzami na słodko. Chyba, to było najlepsze co można było zjeść na
Sardynii. Nigdy nie pomyślałem, że można coś takiego stworzyć.
Na pierwszy ogień poszła pizza tiramisu - włosi również słyną z przyrządzania tego deseru. Bardzo dobre połączenie składników i niebo w gębie.Najlepsze jest jednak to, że na jednej słodkiej pizzy na próbę się nie skończyło.Zamówiliśmy kolejną... Pizza z s osem
pistacjowym i
orzechowym coś jak nutella.Moje
kubki smakowe oszalały, tak jak i pozostałych towarzyszy podróży.Jak tylko kiedyś będziecie
mieli okazję spróbować czegoś takiego - nie wahajcie się! GWARANTUJĘ niezapomniane smaki!